Torrelló, …. sota pista

No és veritat que vist un poblat talaiòtic vistos tots; ni tampoc que tots els talaiots, taules o altres monuments, siguin iguals.

A Menorca existeix una gran varietat de talaiots; alguns d’ells, com aquest de Torelló, tenen a la seva part superior un dintell, que el diferencía, i molt, d’altres talaiots, tot i que no és l’únic amb aquesta peculiaritat.

P1150446Torello

Part frontal del talaiot

Amb això vull dir que cada monument és singular en sí mateix i que no tots els jaciments arqueològics de l’illa són iguals.

Torelló és un talaiot que ha “patit” la seva “dolenta” situació. Per una part, per ser terres de conreu, es va “arrasar” gran part de les restes monumentals per poder cultivar,  i per l’altra, al estar sota mateix de les pistes d’aterratje de l’aeroport, es va tenir la necessitat de colocar-li llums; això últim més el fet de ser també un punt geodèsic,  va afectar l’estructura del talaiot.

P1030835torello

Vista del talaiot on es pot veure l’accés (a l’esquerra de la imatge)

Malgrat tot, encara podem veure una bona part de la seva estructura que es va construir fa ara uns 3.000 anys i que esperem que, nosaltres, els homes actuals, no ho destrossem en unes poques décades més.

P1150454Torello

Detall del dintell a la part superior

Apart d’aquest bonic talaiot, que és el monument més visible, també s’ha identificat un segón, restes d’algunes cases talaiòtiques, cisternes i coves, però que són difícilment visibles per qui ens apropem a  veure el talaiot.

Per les restes trobades, els arqueòlges creuen que podria haver estat un poblat de grans dimensions.

D’altra banda, molt a prop del talaiot es troben les restes de la basílica paleocristiana de Fornàs de Torelló, de la que destaca el seu mosaic, i que mereix un article apart.

P1030837Basílica Torello

Part del bonic mosaic conservat a la basílica de Torelló

Sembla ser que va ser un pagés del lloc de Fornàs qui va donar a conèixer aquest jaciment, que es va excavar durant els anys 80 del segle passat i on s’han fet diferents troballes, com una figuretes de bronze (de les que una es conserva a la Hispanic Society de Nova York), diferents peces de ceràmica i algunes monedes romanes, que molts han anomenat “el petit tresor de Torelló”.

P1150425Torello

Detall de la lluminària pels avions colocada en el talaiot

P1150488Torello

Detall del punt geodèsic i la lluminària damunt el talaiot. Ambdues coses han alterat molt la seva part superior.

Aquest talaiot també és conegut com el talaiot de Torellonet Vell i forma part del conjunt dels 25 monuments seriats que opten a la candidatura de Patrimoni de l’Humanitat de la nostra cultura talaiòtica.

L’accés al talaiot és molt fàcil des de la carretera que va de Maó a Sant Climent, i està ben indicat, així que no us perdeu la seva visita, i de pas, a pocs metres, visiteu la basílica de Fornàs de Torelló. En “quatre passos” tindreu molta història al vostre abast.

Per saber més:

Veure fitxa del Consell Insular de Menorca, facilitada pel diari Menorca sobre Torelló

Ver artículo en castellano con google translate

Read this article in English with google translate

Anuncis