Sant Joan dels Vergers

Un altre indret que passa desapercebut per molts visitants que té camins rurals per fer excursions entre trams empedrats i antigues fonts, i on està situada la bonica ermita de Sant Joan dels Vergers.

Es diu que aquí va ordenar fer missa el Rei Alfons III quan va desembarcar a Menorca per reconquerir l’illa, el 1287. D’aquella antiga ermita es creu que ja no hi queda rés, tot i que la que podem veure actualment, sembla que es va aixecar en el mateix lloc. En el segle XVI ja existeix documentació de que aquí es celebraven les qualcades de cavalls per Sant Joan.

P1040051Vergers

L’ermita està encaixada en el Barranc de Sant Joan, en un petit replà

L’ermita ha patit diverses variacions i antigament tenia un rosetó a l’entrada que avui dia ja no té. Està construïda amb pedra de marés, té una planta longitudinal i el seu interior es molt senzill. A la part frontal podem veure la “creu de Malta”, on abans sembla ser que hi existia el rosetó.

P1040050Vergers

Façana principal de l’ermita

Sant Joan dels Vergers és una àrea plena d’horts darrera de la colàrsega del Port. Avui encara podem veure molts horts i petites casetes d’horta en aquest gran replà que es va formar arrel de cegar les parts humides del final del port, considerades insalubres. Això va donar pas a unes terres planes i fèrtils que es veien afavorides per fonts d’aigua potable i, també, pels nutrients que la pluja anava depositant barranc avall (barranc de Sant Joan).

P1040043Els Vergers

Des del camí que va de Maó als Vergers, podem veure gran part dels horts

Al costat d’un safareig on les dones anaven a fer la bugada, envoltada de fonts que avui dia resten tancades, i a l’ombra de quatre grans arbres plataners, trobem la petita i blanca ermita de Sant Joan, en un petit indret de calma i pau, rodejat de vegetació.

P1040062Vergers Alfavaret

El camí d’Alfavaret ens permet veure les “ferides” que ha anat deixant les correnties d’aigua

P1040066Vergers

Un dels trossos empedrats del camí d’Alfavaret

A la part esquerra de l’ermita, al costat del safareig parteix el camí d’Alfavaret amb trossos empedrats i amb frondosa vegetació que os convido a recórrer.

P1040069Vergers Alfavaret

Cartell de la finca d’Alfavaret

Si vols veure el recorreguts pels diferents camins dels vergers, clica aquí (pàgina de l’ajuntament)

Ver artículo en castellano con google translate

Read this article in English with google translate

Anuncis