Sant Francesc, mirada al Port

Aquesta és una de les parròquies que més m’agraden de Maó; potser per la seva ubicació, arran de penyal del port, amb un mirador fantàstic; potser per que conflueixen altres aspectes significatius com el camí de cavalls que passa fregant els murs del seu convent; per que el seu claustre és un dels més bonics (avui seu del Museu de Menorca), …

Sant Francesc 09_2010 (19)

Galeries de l’església que es poden veure a la visita

El mossèn de la parròquia fa unes visites guiades que ningú s’hauria de perdre, ni per les explicacions ni per tots els indrets que ens deixa visitar: passadissos, capelles, terrats, cripta,  horts, …

La parròquia actual de Sant Francesc d’Assís, (coneguda com Sant Francesc) s’aixeca damunt del que va ser el primer convent de Maó, (Convent de Jesús)  fundat el 1459. D’aquest antic convent del segle XV no resta pràcticament rés.

Sant Francesc 09_2010 (10)

Terrassa del campanar

El 1671 ja es té constància de que existia una església en el seu lloc, i a començaments del segle XVIII es va decidir construir un temple més gran i que és l’actual parròquia que podem visitar. Tot i que es va posar la primera pedra el 1719, les obres van avançar poc a poc i no es va donar per acabat el temple fins el 1792.

Arrel de l’amortització de Mendizábal del 1835 l’església va quedar en mans del Bisbat, (convertint-se amb la parròquia de Sant Francesc), però el convent (amb el seu claustre) va passar  a ser de propietat municipal.

P1060232Claustre S Francesc

Claustre del convent de Sant Francesc, avui seu del Museu de Menorca

L’església és de nau única amb coberta d’estil gòtic tardà, amb capelles laterals entre els contraforts, de la que destaca la capella de la Puríssima Concepció, (d’estil barroc i planta octogonal) construïda entre 1745 i 1752, coberta amb una cúpula. La capella central és més alta que la resta. La façana es massissa i el seu portal es d’estil romànic.  Arquitectònicament l’església barreja diferents estils.

El 1978 va ser declarada com a “monument històric artístic” i actualment està catalogada com un Bé d’Interès Cultural (BIC).

P1060231Sant Francesc

Façana principal de l’església

 

Per saber més:

Vídeo amb imatges de moltes parts de la parròquia (de “humanstvm”)

Ver este artículo en castellano con google translate

Read this article in English with google translate

Anuncis