S’Hostal

Les pedreres de S’Hostal són de les més grans de l’illa, i tenen quasi 200 anys d’antiguitat. Per la seva peculiaritat i per que també ens agrada entendre-les com un indret amb un valor peculiar, us presentem algunes imatges de l’última visita que vam fer la setmana pasada.

Tal com vàrem dir en la nostra entrada “marès i pedreres”, el marès és el protagonista indiscutible de l’illa; el pilar fonamental de totes les nostres construccions: taules, navetes, esglésies, cases dels llocs, molins, fars, fortaleses, castells, torres defensives,  pobles, …

A mitjans del segle passat, el marès va ser substituït pel formigó com a material constructiu.

P1140654S'Hostal
La pedrera està plena de bonics racons

La seva extracció ens ha deixat les pedreres com a testimoni d’un temps, d’uns costums, d’uns oficis. Podem trobar pedreres petites al costat de qualsevol construcció, i de dimensions més grans a la vora dels pobles de l’illa.

Tot i que encara queden algunes canteres en actiu, la majoria van ser abandonades el segle passat. Això va provocar que molts d’aquests espais es convertissin en abocadors de tot tipus de deixalles.

P1140676S'Hostal
Imatge d’una de les parets tallades a màquina i que sol ser escenàri d’espectacles nocturns

A finals del segle XX, la associació Líthica va començar a interesar-se per aquests indrets, promovent el món de les pedreres de marés a Menorca, com a llocs amb un gran valor històric, etnològic, paisatgístic i artístic, entenent-les com una escultura excavada en el nostre paisatge.

Així, avui dia algunes d’elles es poden visitar, i altres, s’han convertit en un petit recinte on conflueix oci i cultura, passejos entre parets de pedra  i, inclús, petits jardins, com aquestes de S’Hostal, la anomenada “catedral invertida”, que avui us presentem.

 * * * * * * * * * * * * 

Las canteras de S’Hostal són de las más grandes de la isla, y tienen casi 200 años de antigüedad. Por su peculiaridad y también porque nos gusta entenderlas como un lugar con un valor peculiar, os presentamos algunas de las imágenes de la última visita que hicimos la semana pasada.

P1140661S'Hostal
La extracción ha formado altas paredes de marés. En la imagen se puede apreciar la diferencia entre la extracción mecanizada (al fondo) y la manual (más cercana)

Tal como ya dijimos en nuestra entrada “marés y pedreres”, el marés es el protagonista indiscutible en la isla; el pilar fundamental de todas nuestras construcciones: taulas, navetas, iglesias, casas del “lloc”, molinos, faros, fortalezas, castillos, torres defensivas, pueblos, …

A mediados del siglo pasado, el marés fue sustituido por el hormigón como material de construcción.

P1040666S'Hostal_MCV
Curiosas formas modeladas
(imagen de Montse Cañadas)

Su extracción nos ha dejado las canteras (pedreres) como testimonio de un tiempo, de unas costumbres, de unos oficios. Podemos encontrar canteras pequeñas al lado de cualquier construcción, y de mayores dimensiones, en las cercanías de los pueblos de la isla.

Aunque todavía quedan algunas canteras en activo, la mayoría fueron abandonadas el siglo pasado. Ello provocó que muchos de estos espacios se convirtieran en vertederos de todo tipo de escombros.

P1140626S'Hostal
Las canteras registran más de 15.000 visitantes cada año

A finales del siglo XX, la asociación Líthica comenzó a interesarse por estos lugares, promoviendo el mundo de las canteras de marés de Menorca, como lugares con un gran valor histórico, etnológico, paisajístico y artístico, entendiéndolas como una escultura excavada en nuestro paisaje.

P1140638S'Hostal
Fuente de los jardines medievales de S’Hostal

Así, algunas de estas canteras pueden ser visitadas actualmente. Una de ellas se ha convertido en un recinto donde confluyen ocio y cultura, paseos entre paredes de piedra e, incluso, pequeños jardines, como éstas de S’Hostal, la llamada “catedral invertida”, que hoy os presentamos.

* – * – * – * – * – * – * – *

Nota: Les pedreres són actualment lloc també per alguns espectacles, es particularment singular la festa de la lluna plena // Las canteras son actualmente lugar también para algunos espectáculos, es particularmente singular la fiesta de la luna llena.

Per saber més/Para saber más:

Article/Artículo “marés y pedreres”

Pàgina de l’associació “Líthica”

Vídeo amb imatges de la pedrera amb diferents il·luminacions

To see this content in english with google translate, press here

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s