Els bujots de Sant Joan

En un principi, així es com es deien als ninots que es posaven al camp per espantar els ocells. Avui dia és un costum divertit i molt vistós que alegra els nostres carrers als voltants de les festes de Sant Joan.

IMGP6244bujot

Els bujots son ninots fets de palla que es solien vestir amb roba vella

Sembla que els seus orígens venen del costum de treure pel dissabte Sant el “bujot de set peus” o sigui, s’avia Corema, que posaven al mig de la plaça i li donaven “mort”, representant també d’aquesta forma ritual l’acabament de l’hivern, que era un període d’escassetat.

Però altres veus diuen que aquest costum ve de la gent del camp,  que un cop acabada la seva funció de espantar ocells, personalitzaven els bujots i els feien servir per fer sàtira i critica social, deixant-los pels carrers.

IMGP6247bujot

Molts bujots solen dur un cartell on expliquen el que satiritzen o, simplement, duen un missatge o explicació.

Avui dia ens ha arribat de dues formes ben diferents: a Ciutadella el diumenge de Pasqua podem veure els bujots penjats pels carrers i es fa la “matança” amb escopetes i bales de fogueig especials que tenen un tap, mentre que a altres poblacions, com Maó i Sant Lluís, els podem veure pels carrers als portals dels edificis quan s’apropen les festes de Sant Joan, per acabar llençant-los al foc en el que es coneix com el “fester dels bujots”.

Un costum divertit, que sorprèn a qui ens visita, i que exhibeix públicament la habilitat de cadascú per fer aquests ninots de palla, que sovint satiritzen situacions, fets o personatges, i que tenen una efímera existència que acaba en el fester de Sant Joan.

* * * * * * * * *

En un principio, así es como se llamaban a los muñecos que se ponían en el campo con la finalidad de espantar a los pájaros. Hoy en día es una costumbre divertida y muy vistosa que alegra nuestras calles cuando se acerca Sant Joan.

IMGP6249bujot

Los “bujots” son muñecos hechos de paja que, como este de la imagen, suelen satirizar situaciones

Parece que sus orígenes se encuentran en la costumbre de sacar durante el sábado Santo el “bujot” de siete pies, que aquí se llama “s’avia Corema”, al que ponían en medio de la plaza y le daban “muerte”, representando también de este modo ritual el fin del invierno, que era un periodo de escasez.

Otras voces hablan de que esta costumbre viene de los payeses, que una vez terminada la función de los “bujots” en el campo, los personalizaban y utilizaban para hacer sátira y crítica social, dejándolos por las calles.

Hoy esta costumbre nos ha llegado de dos formas bien distintas: en Ciutadella, el domingo de Pascua podemos ver los “bujots” colgados por las calles y se escenifica su matanza con escopetas y balas especiales de fogueo que tienen un tapón, mientras que en otras poblaciones como Mahón y Sant Lluís, los podemos ver por las calles en los portales de los edificios cuando se acerca la fiesta de Sant Joan, para terminar echándolos al fuego, lo que se conoce como “el fester de Sant Joan”.

IMGP6248bujot

“Bujots” que alegran nuestras calles en las fiestas de Sant Joan

Es una costumbre divertida, que sorprende a quien nos visita por estas fiestas, y que exhibe públicamente la habilidad de cada uno para hacer estos muñecos de paja que, a menudo, satirizan situaciones, hechos o personajes, y que tienen una efímera existencia que termina en el “fester de Sant Joan”.

NOTA:

Encara esteu a temps de veurel’s pels carrers/Todavía estáis a tiempo de verlos por las calles.

Anuncis