Fornells, als peus d’un castell

Entrada en castellano y catalán

El castell de Sant Antoni va ser l’origen de l’actual població de Fornells. El 1614 es va manar construir per Felip IV i als seus voltants es va anar formant un raval on vivien les famílies dels militars, i també, de les persones que allà hi treballaven.

P1140232Fornells
Restes del castell de Sant Antoni, Fornells

Fornells va ser un port freqüentat tant a l’antiguitat com a la edat mitjana, així ja es tenen referències documentades del mateix com a Porto Fornelio (1146), Fornoly (1300) o Fornello (1325), entre altres. Tot i així no va adquirir una gran importància per que la seva poca fondària no permetia l’entrada de grans vaixells. Sens dubte, una de les raons de que encara conservi gran part del seu encant.

Badia Fornells
La badia és un lloc perfecte per fer surf i altres esports acuàtics

El 1782 va ser ordenada pel rei Carles III la demolició del castell.  Avui dia només podem veure algunes de les seves parts subterrànies que van ser rehabilitades el 2008.

Durant el segle XVIII es van desenvolupar altres activitats a l’àrea de Fornells, a més de la pesca, com van ser les salines, que van tenir una gran importància a l’illa, o l’almadrava, per la pesca de la tonyina, que va entrar en funcionament el 1787.

P1140290bFornells
Port de Fornells, d’aigues transparents

Tot i així, la principal activitat dels fornellers continuava sent la pesca.

Amb el temps, els pescadors es van especialitzar en la captura de la llagosta amb nanses.

La construcció de la carretera, va donar pas a altres tipus d’activitats, convertint a Fornells amb un lloc on persones d’altres indrets de l’illa, hi anaven per fer el dia o a fer estades curtes.

A mitjans del segle XX va començar a arribar el turisme, i els fornellers van veure com placetes, bars i comerços s’omplien de gent, passant a ser la turística, la seva principal activitat actual.

P1140341Fornells
Caseta de barca enmig de la badia

Una de les moltes coses que s’han de fer a Fornells es parar-se a prendre alguna cosa a la seva placeta, en una de les taules que hi ha al carrer i contemplar el port, el tràfec de gent i la tranquil·litat de la badia, però hi ha molt més a fer,  com caminar pels seus carrers més antics i estrets, passar per darrera de la casa del “contramestre”, molt a prop de la mar i per un caminet estret que ens dur fins a la seva petitíssima platja de còdols, i continuar pel carrer de tramuntana fins arribar a la bocana del port, i un cop allà, visitar la petita ermita de Lourdes i la fantàstica torre defensiva de Fornells, just damunt un petit turó, vigilant…

El cap vespre i la nit són especialment peculiars per recórrer el seu bonic passeig marítim. Imperdonable no provar la seva excel·lent gastronomia. Un luxe.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

El castillo de San Antonio fue el origen del actual pueblo de Fornells. En 1614 se mandó construir por Felipe IV y a sus alrededores se fue formando un arrabal en el que vivían las familias de los militares y de la gente que allí trabajaba.

P1140252Fornells
Castillo San Antonio, demolido en 1782, del que se han rehabilitado parte de sus subterráneos

Fornells fue un puerto frecuentado en la antigüedad y Edad Media, del que se tienen referencias documentadas como Porto Fornelio (1146), Fornoly (1300) o Fornello (1325) entre muchas más. Aún así, no adquirió gran importancia debido a su escasa profundidad que no permite la entrada de grandes barcos. Sin duda, una de las razones por las que todavía conserva parte de su encanto.

En 1782 el Rey Carlos III ordenó la demolición del castillo, del que hoy día sólo podemos ver algunas de las partes subterráneas que fueron reconstruidas en el 2008.

P1140255Fornells
Bahía de Fornells, con Monte Toro al fondo de la imagen

Durante el siglo XVIII se desarrollaron otras actividades en el área de Fornells, además de la pesca, como las salinas, que tuvieron una gran importancia en la isla, o la almadraba para la pesca del atún, que entró en funcionamiento en 1787.

Aún así, la principal actividad de la gente de Fornells continuaba siendo la pesca.

Con el tiempo, los pescadores se especializaron en la captura de langosta con “nanses”.

La construcción de la carretera dio paso a otro tipo de actividades, convirtiendo a Fornells en un lugar al que gente de otros lugares de la isla se acercaban para pasar el día o realizar estancias de corta duración.

P1040088 blog
Ermita de Lourdes, cerca de la bocana del puerto

A mediados del siglo XX comenzó a llegar el turismo y los “fornellers” vieron como sus plazas, bares y comercios se llenaban de gente, pasando a ser el turismo, la principal actividad actual.

Una de las muchas cosas que se deben hacer en Fornells es pararse a tomar algo en su placeta, en una de las mesas que hay en la calle, contemplando el puerto y el trasiego de personas y la tranquilidad de la bahía, pero hay mucho más, como andar por sus calles más antiguas y estrechas, pasar por detrás de la casa del contramaestre (muy cerca del agua por un paseo estrecho que termina en su pequeñísima playa urbana de piedras), y continuar por la calle de tramontana hasta llegar a la bocana del puerto, donde podremos visitar le pequeña ermita de Lourdes y la fantástica torre defensiva que se alza sobre un terreno elevado, vigilante….

P1140309Fornells
Detalle de la calle “des governador”

El atardecer y la  noche son especialmente peculiares para recorrer su paseo marítimo. Imperdonable no parar a degustar su excelente gastronomía. Todo un lujo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s