Petjades angleses

Els britànics van ser els principals protagonistes de Menorca durant el segle XVIII, en que l’illa va ser  espanyola, britànica, francesa, espanyola, britànica, i, de nou, espanyola.

P1120848Aljub Mercadal
Aljub d’ Es Mercadal

No es d’estranyar, doncs, que alguns dels edificis militars aixecats per uns, fossin derruïts pels altres, i tornats a reconstruir  quan els primers tornaven al poder.  És el que va passar, per exemple, amb el Castell de Sant Felip.

Anglaterra volia convertir l’illa en la seva base per controlar el mediterrani, ja que Menorca es troba en un lloc estratègic, a mig camí de moltes rutes, com la que anava de Gibraltar a Malta.

P1020902BaseNaval
Base Naval al Port de Maó

La forta repressió que les tropes borbòniques van afligir als menorquins (execucions, supressió de privilegis, etc.), va fer que l’arribada dels britànics fos molt ben rebuda a l’illa, si bé poc després, es veurien les intencions de conquerir l’illa.

P1060214Principal de Guardia
Edifici principal de Guardia (erigit pels anglesos)

Tot i així, els historiadors concorden en que la dominació anglesa va ser beneficiosa per Menorca, i també, molt tranquil·la, ja que els anglesos no van “ocupar” l’illa, sinó que la van dominar com un protectorat, on deixaven que la gent continues amb la seva llengua i costums, inclús, la religiosa.

IMGP6086Boinder Mao
Un dels “boinders” que poden veure per Maó

Els britànics van construir camins, van introduir una raça de vaques, noves pastures, la poma, el gin, van fer aljubs,  el poble des Castell, …

P1020270es Castell
Ajuntament d’Es Castell

D’aquells anys que van estar a l’illa en las seves tres dominacions que van des del 1708 (1713 oficialment) fins al 1802, amb curts períodes interromputs de sobirania espanyola i francesa, ens han quedat moltes petjades, i no només pel que fa a l’arquitectura militar, força important, sinó també a la civil, al nostre parlar, als costums, a la gastronomia…

En aquesta entrada us presentem algunes de les “petjades” britàniques que podem descobrir a l’illa, però que són moltes més, ja que trobem torres defensives, fortificacions, arsenals, edificis civils, quarters…

P1090919Torre
Torre d’en Penjat

Per saber més/Para saber más:

Sèrie de 3 vídeos per conèixer la història del segle XVIII a  Menorca

http://www.youtube.com/watch?v=ns2ynTZJG90

http://www.youtube.com/watch?v=PdXdSocHAyA

http://www.youtube.com/watch?v=t5ZZZt8CYjY

Bibliografia:

“Menorca amb sabor Britànic”, del Consell Insular de Menorca (petita guía)

Breu llista de vestigis britànics a Menorca:

Son Granot, Castell de Sant Felip, Fort de Marlborough, Torre d’en Penjat, Quarters de Es Castell, Ajuntament des Castell, Hospital Illa del Rei, Casa Collingwood, Predi de Sant Antoni, Edifici Principal de Guàrdia (Maó), Base Naval (Port de Maó), Cementiri anglès (a s’altra banda del port), Torre de Sa Mesquida, Aljub de Mercadal, Torre de Fornells…. i especialment, el Camí d’en Kane.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s