“Al Andalus” menorquí

Menorca  “Manurqa” va ser musulmana durant quasi 400 anys (del 903 al 1287), i es va convertir, juntament amb Mayurqa, Yabissa i Faramantira, en “les illes orientals d’ Al-Andalus”.

califato cordoba web iris.cnice.mes.es

Així, Menorca va formar part (entre altres) del  Califat de Còrdova, un dels més pròspers i de major esplendor de tota l’etapa islàmica a Espanya.

El Califat de Còrdova es va començar a vertebrar al segle XI, i poc a poc, el que havia estat Al-Andalus es va anar convertint en un mosaic de diferents regnes de Taifes. Així, el 1015, les Balears van estar sota el poder de la Taifa de Dènia, per acabar més tard en poder dels almoràvits i almohades.

sta agueda dic2011 (22)

Els musulmans van aportar a l’illa el desenvolupament de l’agricultura, (amb la introducció de nous cultius), l’artesania i el comerç. També van saber treure profit a l’aigua, utilitzant les sínies per a la seva extracció i cultivant en barrancs.

De tota aquella llarga època ens queden pocs vestigis. Fins avui dia només ens han arribat molts dels nostres topònims i prefixes com “BINI” que vol dir fill de, “AL” que precedeix a molts llocs de l’illa o “RAFAL”, que vol dir propietat o finca. Moltes de les paraules que formen part de la nostra llengua provenen de l’àrab: cotó, safareig, xarop, sucre, catifa, sínia, ….

Monumentalment no ens queda quasi rés. El castell de Santa Àgueda “Sent-Agayz” (1)va ser una de les defenses àrabs de major importància a l’illa, però les seves restes musulmanes son poc visibles, ja que com passa a altres indrets, les successives construccions es feien aprofitant les anteriors, i per tant, esborrant la seva empremta.

P1020866Ciutadella
Catedral

Ciutadella, va ser la ciutat àrab de l’illa, de la que també queden pocs vestigis. Els jardins, la mesquita, … tot allò que va existir estava emplaçat en el que avui és el casc històric de la ciutat. La Catedral, construïda sobra la que va ser la mesquita, va fer servir el minaret per al seu campanar.

Aquestes i poques empremtes més es el que ens queda del nostre peculiar “Califat menorquí”.

(1)Alguns historiadors creuen que Sent-Agayz podria haver estat una antiga almudaina que situen a Maó.

P1020847Ciutadella

Curiositat: Menorca va ser l’últim reducte dels musulmans a les Balears, ja que el tractat de Capdepera de 1231, va possibilitar que continuessin a l’illa durant 50 anys més a canvi de pagar un seguit de tributs al Rei. Abu Umar va ser l’últim almoixerif musulmà.

 

Per saber més:

“Historia de Menorca”, de M. Angel Casasnovas Camps

“Les illes orientals d’Al-Andalus”, de l’Institut d’Estudis Baleàrics

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s