Cales Coves, necròpolis i més

Entrada en català i castellà

Cales Coves, o Calescoves, és una cala on conflueixen dos barrancs: el de Binadris (o de Cales Coves) i el de Sant Domingo, el que fa que compti amb dues cales/platges diferents i que tingui una característica forma de i grega (“Y”).

P1120755
Calescoves, té un paisatge espectacular que, fora de temporada, ofereix un aspecte idílic.

Encara avui, el lloc es fa servir com a fondejador d’embarcacions, i fins no fa gaire les seves coves van ser l’habitatge de persones que van arribar a l’illa a la dècada dels seixanta/setanta del segle passat. Aquesta “ocupació” va ser molt controvertida i finalment es va ordenar el desallotjament cap a l’any 2000, tancant moltes de les coves amb planxes de ferro, en principi, per perservar-les.

P1120697
A “cop d’ull” es poden veure moltes coves, però n’hi han més que no es veuen i altres que només es poden veure des de la mar.

La necròpolis té més de 90 coves i és la més extensa de l’illa. Es va utilitzar entre l’any 1450 aC i el 123 aC, de manera que podem trobar diferents tipus de coves e hipogeus conforme varen canviar els ritus funeraris amb el pas del temps.

De la mateixa manera també es va fer servir com a fondejador des d’antic. Alguns historiadors apunten la possibilitat de que els seus barrancs fossin un camí de transport des de les embarcacions que arribaven a la cala fins als poblats propers, com el de So Na Caçana o el de Biniadris.

P1120756
Un dels gravats que podem veure a la cala, emprenta de l’estada del moviment “hippie” a les coves.

Apart de les seves coves e hipogeus, a cales coves també s’ha trobat un pou amb escales i un lloc defensiu damunt les roques que pertanyen a les cultures ancestrals; així mateix, una de les coves va ser utilitzada com a Santuari romà.

Aquí, com a molts altres llocs de l’illa, podem trobar història i natura.

* * * * * * * * * * * * *

Cales Coves o  Calescoves es una cala dónde confluyen dos barrancos: el de Biniadris (o de Cales Coves) y el de Santo domingo, lo que hace que existan dos calas/playas y que tenga una característica forma de y griega “Y”.

P1120734
Dos calas confluyen en una misma salida hacia el mar

Todavía hoy se utiliza como fondeadero de embarcaciones, y hasta no hace mucho, sus cuevas fueron vivienda de personas que llegaron a la isla en la década de los 60/70 del siglo pasado. Esta ”ocupación” produjo muchas controversias y finalmente se ordenó su desalojo hacia el año 2000, cerrando muchas de las cuevas con unas planchas de hierro, en principio, para su preservación.

P1120776
En la imagen uno de los dos manantiales de agua dulce con que cuenta la cala

La necrópolis tiene más de 90 cuevas y es la más extensa de la isla. Dado a que se utilizó entre el 1450 aC i el 123 aC, podemos encontrar diferentes tipos de cuevas e hipogeos conforme los ritos funerarios fueron cambiando con el transcurso del tiempo.

Del mismo modo, también fue usado como fondeadero desde antiguo. Algunos historiadores apuntan la posibilidad de que sus barrancos fueran una “vía de transporte” desde las embarcaciones que llegaban a la cala hasta los poblados cercanos, como So Na Caçana o Biniadris.

P1120703
La necrópolis de Cales Coves es uno de los 25 lugares arqueològicos incluidos en la lista de la candidatura a Patrimonio de la humanidad

Aparte de sus cuevas e hipogeos, a Cales Coves también se ha encontrado un pozo con escaleras y un lugar defensivo sobre las rocas que pertenecen igualmente a las culturas ancestrales; así mismo, una de las cuevas fue utilizada como Santuario romano.

Aquí como en muchos otros lugares de la isla, se encuentra historia y naturaleza.

Per saber més/Para saber más:

“Los santuarios de Cales Coves…” de M.Orfila, G.Baratta i M.Mayer

“El santuario dedicado a Roma…”, de M.Orfila i E. Sánchez

L’hipogeu XXI de la necròpolis de Calascoves”, de J. Simón i J.Ma. Gual

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s