L’encant dels petits camins

És cert que el Camí de Cavalls és el “camí” en majúscules de l’illa, però Menorca té molts camins de petit recorregut, camins locals, camins rurals, etc., que tenen un encant especial i que ens transporten en menys d’un minut d’una àrea urbana a una altra rural.

P1120508

Un dels camins de petit recorregut de l’illa “PR”

Tot i que això sembli impossible, no ho és.

Molts d’aquests camins que servíen per comunicar els pobles amb els caserius o cases rurals, formen ara part d’una xarxa amb un encant especial. Pots deixar la carretera agafant un camí, i amb només 50 metres et trobes immers en un paisatge rural i amb un silenci que no esperes.

P1120363

Tot natura a pocs metres de la ciutat

Tot caminant et trobes envoltat de paret seca i d’una vegetació que meravellosament creix al voltant de les “civilitzades” i sorolloses “ciutats”. Trobes flors, plantes, insectes, rèptils i animals… totes les manifestacions de la natura a peu de camí.

Alguns camins resten arranjats (s’havien abandonat molts d’ells) per possibilitar el pas de les persones, i sobre tot, de senderistes. Fora de la temporada d’estiu, aquests camins s’omplen de veïns, famílies i esportistes que gaudeixen d’una natura “veïnal”, especial i propera.

Molts també estan habilitats com a rutes cicloturístiques.

Us deixo algunes fotos d’aquests fantàstics paradisos estrets, curts, silenciosos i amb encant.

P1120495

Una de les rareses de ‘illa: l’orquídea “mosca vermella” que comença a florir aquest mes

Cal recordar que no es pot rebassar cap planta ni flor i que les tenim que deixar on les hem trobat per que puguin florir l’any vinent.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Cierto es que el Camí de Cavalls es el camino con mayúsculas de la isla, pero Menorca tiene muchos otros caminos de pequeño recorrido, locales, rurales, etc., que tienen un encanto especial y que nos transportan en menos de un minuto de un área urbana a otra rural.

Aunque ello pueda parecer imposible, no lo es.

Muchos de estos caminos que servían para comunicar los pueblos con los caseríos o casas rurales, forman ahora parte de una red de caminos con un encanto especial. Puedes dejar la carretera a un lado y coger un camino, y en menos de 50 metros te encuentras inmerso en un paisaje rural y entre un silencio que no esperas.

P1120459

Camino rural del término de Mahón

Andando, te encuentras rodeado de pared seca y de una vegetación que crece alrededor de las “civilizadas” y ruidosas ciudades. Encuentras flores, plantas, insectos, reptiles y animales, … todas las manifestaciones de la naturaleza a pie de camino.

P1120533

… en los bordes de los caminos rurales

Algunos caminos se han acondicionado para posibilitar el paso de las personas ( ya que muchos de ellos se habían abandonado), y sobre todo, de senderistas. Fuera de la temporada estival, estos caminos se llenan de vecinos, familias y deportistas que disfrutan de una naturaleza “vecinal”, especial y muy cercana.

Muchos también están habilitados como rutas cicloturísticas.

Os dejamos algunas fotos de estos fantásticos paraísos estrechos, cortos, silenciosos y con encanto.

P1120494

Realizar una sesión fotográfica de los distintos tipos de flores y orquídeas de Menorca es otro aliciente de muchos caminos. En la imagen, la orquídea “abelletes”, que florece de marzo a mayo.

 

Cabe recordar que no se puede arrancar ninguna planta ni flor y que se tienen que dejar donde las hemos encontrado para que puedan florecer el año próximo.

Curiositat: Només al terme des Castell, 
hi han 86 camins rurals, a Maó, hi han
més de 65

Per saber més/Para saber más:

Pàgina Ajuntament de Maó amb camins i senders

Pàgina Ajuntament Es Castell amb informació sobre camins i planols

Per veure el planol de camins de Es Castell, pitjeu sobre la imatge:

camins rurals Es Castell

Anuncis