Georgetown

Georgetown va ser el primer nom que va tenir el poble que avui coneixem com Es Castell, i que va ser fundat pels anglesos durant la seva segona dominació a l’illa, (1763-1782) però els orígens del poble venien de més enrere, quan als voltants del castell de Sant Felip (construït en el segle XVI)  es va anant formant un raval on s’aixecaven cases de les famílies de soldats que s’establien extramurs del castell. Aquest fet va comportar molts problemes defensius, i en diverses ocasions el raval fora enderrocat i tornat a aixecar.

P1020270es Castell
Ajuntament Es Castell

De fet, cal recordar, que els francesos van prendre la sobirania als anglesos com a conseqüència de la proximitat en que les seves tropes es van poder apropar al castell de Sant Felip, emparats per les cases del raval.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Plaça de S’esplanada

Per això, anys més tard, i coincidint amb el període de la segona dominació anglesa, van ser els britànics qui van decidir “traslladar” el raval de Sant felip a un lloc que no suposés cap entrebanc defensiu. Així va néixer Georgetown, com ells van anomenar al nou raval en nom del rei “George III” d’Anglaterra.

Es Castell P1250583

 

Aquest nou poble va ser dissenyat pel enginyer Patrick McKellar el 1771 basant-se en la doctrina militar de l’època en les traces dels vells campaments romans. D’aquesta manera, el seu traçat urbanístic va ser totalment planificat amb una gran plaça d’armes (s’esplanada) rodejada de quarters com a centre urbà, l’església catòlica del Roser, a l’entrada del nou poble, i una trama urbana ortogonal.

P1020278Es Castell
Esglèsia del Roser
69Es Castell
Cales Fonts (Es Castell)

La població de Es Castell ha tingut molts noms: Raval, Vila de Sant Felip, Castell de Sant Felip, Raval Nova, Vila Jordi, Villa Carlos, … o Real Villa de San Carlos (nom que li varen posar les tropes espanyoles quan van reconquerir l’illa el 1782, en honor del rei Carles III).  Finalment,  el 1988, va adoptar la forma popular en que era més coneguda: Es Castell.

Per saber més:

Accés/ Acceso tesis de Joan Enric Vilardell  “La fundacion de Georgetown”

Video sobre la commemoració Fundació de Georgetown en el que podremos ver las semblanzas con muchas de las costumbres menoquinas.

Patrimonio Militar de Menorca (cuarteles militares des Castell)

Un pensament sobre “Georgetown

  1. Retroenllaç: Menorca | PETITS VIATGES

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s