Camí de Cavalls

Si cerquem un camí que travessi pels diferents ambients de Menorca, que ens doni a conèixer els barrancs amb la seva foscor, ombra i riquesa; que passi per les més boniques i solitàries platges, algunes amb còdols de tamany sorprenent; que ens mostri pobles, indrets i petits racons que només es poden descobrir a peu; que ens ensenyi la natura, la fauna i flora de l’illa, i que, a més,  també passi pel costat d’alguns dels monuments arqueològics de la nostra cultura talaiòtica, sens dubte, aquest es el Camí de Cavalls.

El camí de cavalls té 185 Km de llargària

El camí de cavalls té 185 Km de llargària, está senyalitzat per fites de fusta

Un camí que ho té tot, que mostra la Menorca més natural i autèntica.

Existeixen moltes webs i blocs que tenen molta informació sobre el Camí de Cavalls, en aquesta petita entrada només volem mostrar una mica la seva diversitat, la calma dels camins i les bones pautes que hem de seguir.

El camí passa per algunes de les torres costaneres, com aquesta d'Alcaufar

El camí passa per algunes de les torres costaneres, com aquesta d’Alcaufar

La seva història és llarga; la documentació escrita sobre el camí es del segle XVIII, però en aquests documents no es parla de la seva construcció, sinó de la seva existència, i també, del fet de que ja s’emprava en temps antics. Per això molts autors daten la seva construcció el 1331, on creuen que podria tenir relació amb les “cavalleries” que es van instituir a Menorca per part del Rei Jaume II. Els historiadors, en canvi, creuen que els seus orígens poden datar als voltants del 1700, quan es va fer necessari tenir una bona comunicació militar entre les torres de defensa, atalaies i altres fortificacions, per tal de defensar-se de les invasions.

Descobrir la flora és una altra interessant activitat

Durant la dècada dels 90, es va lluitar per que tornés a ser un camí públic, com es té constància de que havia estat antigament. Gràcies a la coordinadora del camí de cavalls i a la implicació de la societat menorquina, es va aconseguir. L’any 2000, es va fer la Llei del Camí de Cavalls, amb la finalitat de protegir i recuperar per la ciutadania aquest camí històric i cultural.

Com ja sabeu, el camí de Cavalls, considerat pràcticament en tots els seus trams com a GR, (el GR 223), està dividit en 20 trams, que tenen diferent grau de dificultat, i també, diferents llargàries, pel que és recomenable que primer us informeu sobre el tram que voleu fer, la llargària, dificultat, etc.

Alguns trams passen per zones urbanes, com aquest tram que passa pel costat del convent de Sant Francesc, de Maó

Alguns trams passen per zones urbanes, com aquest tram que passa pel costat del convent de Sant Francesc, de Maó

Amb molts trams no trobarem cap lloc per poder cercar aigua o menjar, així que convé anar preparats. En aquest aspecte, hi ha moltes pàgines informatives que us poden ajudar i que us detallem més avall.

S’ha de tenir en compte que tota la brutícia que generem la tindrem que dur amb nosaltres fins arribar a un punt on hi hagin contenidors.

Aquí podeu trobar alguns consells per fer el camí de cavalls.

No oblideu que el camí de Cavalls és per l’ús exclusiu de persones que van a peu, amb bicicleta o a cavall.

El nostre consell:  Feu el camí gaudint del paisatge, amb temps i sense presses, és la millor manera de gaudir de tot el que ens envolta, de conèixer i reconèixer la flora i la fauna, els indrets pels que passem, les olors, la natura …

Més abaix us deixem amb algunes imatges sobre la diversitat que podeu trobar en aquest fantàstic camí.

 * * * * * * * * * * *

Si buscamos un camino que atraviese los diferentes ambientes de Menorca, que nos dé a conocer los barrancos con su oscuridad, sombras y riqueza; que pase por las más bonitas y solitarias playas, algunas de ellas de sorprendentes piedras de gran tamaño; que nos muestre pueblos, lugares y pequeños rincones a los que sólo se puede acceder a pie; que nos muestre la naturaleza, fauna y flora de la isla, y que, además, también pase al lado de algunos de los monumentos arqueológicos de nuestra cultura talayótica, sin duda, este camino es el Camí de Cavalls.

Un camino que lo tiene todo, que muestra la Menorca más natural y auténtica.

Trams que comparteixen ciclistes, senderistes i cavallers, i que sovint passar per llocs tan espectaculars com aquest, apropr de Binigaus

Trams que comparteixen ciclistes, senderistes i cavallers, i que sovint passar per llocs tan espectaculars com aquest, a prop de Binigaus

Existen muchas webs y blogs que contienen mucha información sobre el Camí de Cavalls. En esta entrada sólo queremos mostrar algo de su diversidad, la calma de sus caminos y las buenas pautas que hemos de seguir.

Su historia es larga; la documentación escrita sobre el camí es del siglo XVIII pero en estos documentos no se habla de su construcción, sino de su existencia, y también, del hecho de que ya era utilizado antiguamente. Por ello, muchos autores datan su construcción en 1331, donde creen que podría tener relación con las “cavalleries” que instituyó en la isla el Rey Jaime II. Los historiadores, en cambio, consideran que sus orígenes podrían encontrarse hacia 1700 o antes, con la necesidad de tener una buena comunicación militar entre las torres de defensa, atalayas y otras fortificaciones, con la finalidad de defender Menorca de las invasiones.

La alçada máxima del camí es de 135m. Aquí podeu veure un altre tipus d'indocadors del camí

La alçada máxima del camí es de 135m. Aquí podeu veure un altre tipus d’indocadors del camí

Durante la década de los 90 se luchó para que volviese a ser un camino público, como había sido antiguamente. Gracias a la “coordinadora del camí de cavalls” y a la implicación de la sociedad menorquina se consiguió. En el año 2000 vio la luz la Ley del Camí de Cavalls, con la finalidad de proteger y recuperar para los ciudadanos este camino histórico y cultural.

Como ya sabéis, el Camí de Cavalls, considerado prácticamente en todos sus tramos como GR (el GR 223) está dividido en 20 tramos que tienen diferente grado de dificultad, y también, diferentes distancias, por lo que es interesante que primero os informéis sobre el tramo que deseéis recorrer, el tiempo estimado de duración, los quilómetros del recorrido, su dificultad, etc.

Ruines romanes a Sanitja, molt a prop del camí de cavalls

En muchos de sus tramos no encontraremos ningún lugar donde proveernos de agua o comida, así que conviene ir preparados. En este aspecto existen muchas páginas informativas que os pueden ayudar y que os detallamos más abajo.

Se ha de tener en cuenta que la basura y desperdicios que generemos tendremos que llevarlos con nosotros hasta llegar a un punto donde hayan contenedores.

Aquí podréis ver algunos consejos para hacer el camí de cavalls.

No olvidéis que el camino es de uso exclusivo para personas que van a pie, en bicicleta o a caballo.

Nuestro consejo: Hacer el camino disfrutando del paisaje, con tiempo y sin prisas; es la mejor manera de disfrutar de todo lo que nos rodea, de conocer y reconocer la flora y fauna, los lugares por los que pasamos, las olores, la naturaleza, …

Os dejamos algunas imágenes del Camí de Cavalls.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Veure l’article ampliat sobre el Camí de Cavalls

Ver el artículo ampliado sobre el Camí de Cavalls.

* * * * * * *

Webs d’interès/ de interés:

Coordinadora Camí de Cavalls (amb la seva història, informació, mapes, etc.)

El camí de cavalls (bloc amb audioguies, etc.)

Camí de Cavalls 360º (amb informació diversa d’interès)

Anuncis