Camí de Cavalls

Si cerquem un camí que travessi pels diferents ambients de Menorca, que ens doni a conèixer els barrancs amb la seva foscor, ombra i riquesa, que passi per les més boniques i solitàries platges, (algunes amb còdols de tamany sorprenent), que ens mostri pobles, indrets i petits racons que només es poden descobrir a peu, que ens ensenyi la natura, la fauna i flora de l’illa, i que, a més,  també passi pel costat d’alguns dels monuments arqueològics de la nostra cultura talaiòtica, sens dubte, aquest es el Camí de Cavalls.

P1020349Cami Cavalls
Tanca i fita del camí

Un camí et mostra la Menorca més natural i autèntica.

Existeixen moltes webs i blocs que tenen molta informació sobre el Camí de Cavalls, en aquesta petita entrada només volem mostrar una mica la seva diversitat, la calma dels camins i les bones pautes que hem de seguir.

IMGP3949TorreAlcaufar
El camí passa per algunes de les torres costaneres, com aquesta d’Alcaufar

La seva història és llarga; la documentació escrita sobre el camí es del segle XVIII, però en aquests documents no es parla de la seva construcció, sinó de la seva existència, i també, del fet de que ja s’emprava en temps antics. Per això molts autors daten la seva construcció el 1331, on creuen que podria tenir relació amb les “cavalleries” que es van instituir a Menorca per part del Rei Jaume II. Els historiadors, en canvi, creuen que els seus orígens poden datar als voltants del 1700, quan es va fer necessari tenir una bona comunicació militar entre les torres de defensa, atalaies i altres fortificacions, per tal de defensar-se de les invasions.

IMGP4717flora
Flors

Durant la dècada dels 90, es va lluitar per que tornés a ser un camí públic, com es té constància de que havia estat antigament. Gràcies a la coordinadora del camí de cavalls i a la implicació de la societat menorquina, es va aconseguir. L’any 2000, es va fer la Llei del Camí de Cavalls, amb la finalitat de protegir i recuperar per la ciutadania aquest camí històric i cultural.

P1170472Tram 2Cami Cavalls
Cami Cavalls

Com ja sabeu, el camí de Cavalls, considerat GR, (el GR 223), està dividit en 20 trams, que tenen diferent grau de dificultat, i també, diferents llargàries, pel que és recomenable que primer us informeu sobre el tram que voleu fer, la llargària, dificultat, etc.

IMGP5819Cami Cavalls Mao S Francesc
Tram urbà (Maó)

Amb molts trams no trobarem cap lloc per poder cercar aigua o menjar, així que convé anar preparats. En aquest aspecte, hi ha moltes pàgines informatives que us poden ajudar i que us detallem més avall.

S’ha de tenir en compte que tota la brutícia que generem la tindrem que dur amb nosaltres fins arribar a un punt on hi hagin contenidors.

Aquí podeu trobar alguns consells per fer el camí de cavalls.

No oblideu que el camí de Cavalls és per l’ús exclusiu de persones que van a peu, amb bicicleta o a cavall.