Petit “gran” terme

El poble des Migjorn ha estat una d’aquestes retrobades que sorprenen. Molts cops passem pels pobles i no parem cap atenció.  Aquest any,  l’he caminat, he sentit a la gent del poble, he comprat un dels millors pans que he menjat mai a l’illa, … i després he anat a les seves platges. M’he sentit una mica “migjornera”, i m’ha encantat.

IMGP5979Migjorn
Nucli des Migjorn

Es Migjorn es va formar en una cruïlla de camins on es va aixecar una capella dedicada a Sant Cristòfol. Al seus voltants va anar creixent el poble. Té un entramat de carrers estrets i encara conserva aquest caire de poble petit i entranyable.

El principal atractiu del seu municipi, que ocupa 32 Km2, són les platges i cales, però té molt més que s’ha d’anar descobrint.

Pla de la Iglèsia
Pla de la Iglèsia

Compta amb 165 jaciments identificats el que suposa una densitat de 5 jaciments per quilòmetre quadrat; Barrancs (com el de Son Boter), que acaben en boniques cales; Coves, de les que cal destacar la dels Coloms (anomenada la Catedral per la seva alçada) o Na Polida; Poblats talaiòtics, com el de Binicodrell o Sant Agustí; Camins per fer senderisme, com el camí Reial o el de Sant Agustí; … es Migjorn conjuga tot això amb una natura que jo qualificaria com a profusa a molts dels seus indrets.

Si passegem per la costa, des de Sant Tomàs (on es pot deixar el cotxe) fins a les platges de Binigaus i anem cap a Cala Escorxada o Cala Fustam, trobarem un camí molt verd, amb molta ombra i que va bordejant el mar. En un moment ens semblarà que estem en un altre lloc ben diferent.

covacoloms
Cova des Coloms

El terme municipal el van formar 40 antics “llocs” com Binicodrell, Sa Torre Nova, Ses Fonts Rodones, Albranca, Biniatzèn, … això passa pràcticament a tota Menorca. Molts d’aquests primigenis llocs amb el temps s’han anat dividint i convertint amb altres llocs més petits que, sovint, prenien el nom dels primers afegint els sobrenoms de “gran, petit, nou, vell,…”, etc.

Binigaus
Binigaus, que ara coneixem per la seva platja, va ser també un lloc del terme des Migjorn del que ja existien dades el 1515.

Quan visitem el poble i el caminem amb calma, ens hem de fixar amb el carrer de la Mirada del Toro, el de Francesc d’Albranca, el pla de l’església, on també es troba l’Ajuntament (sa Sala), i ens hem de fixar en els seus voltants, per que veurem cases de llocs rurals que ens mostren l’arquitectura rural menorquina, com les cases de Binicodrellet que constitueixen l’anomenat “cap de la Vila”, considerat embrió del poble.

P1040487p
Binicodrell (a la esquerra, Talaiot)

Aquí, a Es Migjorn, va viure Joan Riudavets Moll, qui es va convertí l’any 2003 en la persona més anciana d’Europa, quan contava 113 anys. Va morir als 114 anys i 82 dies. El poble des Migjorn té una placa commemorativa que el recorda a la casa on va viure.

 – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

El pueblo des Migjorn ha sido uno de estos encuentros que sorprenden. A menudo, pasamos por el pueblo sin parar atención. Esta vez, he andado sus calles, he sentido a la gente del pueblo, he comprado uno de los mejores panes que he comido nunca en la isla,… y más tarde, he ido a sus playas. Me he sentido un poco “migjornera”, y me ha encantado.

Es Migjorn se formó en un cruce de caminos donde se erigió una capilla dedicada a San Cristóbal. A su alrededor fue creciendo el pueblo. Tiene un entramado de estrechas calles y todavía conserva un aire de pueblo pequeño y entrañable.

IMGP5987Migjorn
Detalle casa

El principal atractivo de su municipio, que ocupa 32 km2, son sus playas y calas, pero tiene mucho más, que se debe ir descubriendo.

Cuenta con 165 yacimientos identificados lo que supone una densidad de 5 yacimientos por kilometro cuadrado; Barrancos, como el de Son Boter, que terminan en bonitas calas; Cuevas de las que cabe destacar la dels Coloms (conocida como la Catedral por su altura interior) o Na Polida; Poblados Talayóticos como los de Binicodrell o Sant Agustí; Caminos para hacer senderismo, como el camino Real o el de Sant Agustí, … es Migjorn conjuga todo esto con una naturaleza que se podría calificar de profusa en muchos de sus rincones.

Cova Coloms
Cova des Coloms

Si paseamos por la costa, desde Santo Tomas (donde se puede dejar el coche) hasta las playas de Binigaus y vamos hacia las Calas de Escorxada o Fustam, encontramos un camino muy verde y muy sombreado que va bordeando el mar. En un instante nos parecerá que estamos en un lugar diferente de unos metros atrás.

El término municipal lo formaron 40 antiguos “llocs” como Binicodrell, Sa Torre Nova, Ses Fonts Rodones, Albranca, Biniatzènm … eso pasa prácticamente en toda la isla. Muchos de esos primigenios “llocs” con el tiempo se fueron dividiendo en otros más pequeños que, a menudo, tomaban el nombre de los primeros añadiendo los sobrenombres de “gran, petit, nou, vell, …”,  etc.

IMGP5991Migjorn
Placa commemorativa en la casa donde vivió Joan Riudavets

Cuando visitemos el pueblo y lo recorramos con calma, debemos fijarnos en la calle de Mirada del Toro, la de Francesc d’Albranca, el pla de la Iglesia, donde también se encuentra el Ayuntamiento (sa Sala) y también en sus alrededores, porque podremos ver casas rurales de los “llocs” que nos muestran la arquitectura rural menorquina, como las casas de Binicodrell que constituyen el llamado “cap de la Vila”, considerado embrión del pueblo.

Aquí, en Es Migjorn, vivió Joan Riudavets Moll, que se convirtió en 2003 en la persona más anciana de Europa cuando tenía 113 años. Murió a los 114 años y 82 días. El pueblo des Migjorn tiene una placa conmemorativa que lo recuerda en la casa donde vivió.

* * * * * * *

Per saber més/Para saber más:

Pàgina de l’Ajuntament des Migjorn (amb explicacions per fer excursions, etc.)/Página del Ayuntamiento des Migjorn (con explicaciones sobre excursiones,etc.)

Bibliografia: Guia de municipis de Menorca, Es Migjorn Gran, editat per/editado por  Hora Nova, SA.

2 pensaments sobre “Petit “gran” terme

  1. Yo pensaba que había estado en este pueblo. Gracias a este blog me doy cuenta de que sólo fue una ilusión; tengo que volver para ver todo lo que nos cuentas aquí.

    1. Muchas veces pasamos por los sitios “sin verlos”; una pena, porque nos perdemos cosas muy interesantes, curiosas, o simplemente, genuinas. Me encantó poder pasear por Es Migjorn con calma, haciendo “tiempo”, andando por sus alrededores, y cómo no, bañarme en sus playas. Un pequeño lujo, sin duda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s