Illa del Rei

Esta entrada está en castellano y en catalán

Per aquí van passar anglesos, holandesos, francesos, espanyols, nord-americans, italians, grecs, ….

L’illa del Rei, situada més o menys al mig del Port de Maó, té una extensió de 41.177m2.

Imagen del Hospital donde puede verse el patio central

Coneguda com l’illa dels conills, va agafar el nom de “Illa del Rei”, arrel del desembarcament que va fer Alfons III l’any 1287, quan va recalar aquí per intentar reunir totes les naus que l’acompanyaven, (separades per una forta tempesta),  amb la intenció d’emprendre la conquesta de l’illa de Menorca als musulmans.

L’illa té dos conjunts arquitectònics d’interès: la Basílica paleocristiana, descoberta el 1888 i les edificacions de l’antic Hospital Militar, construït pels britànics el segle XVIII.

La Basílica paleocristiana va ser descoberta arrel d’una troballa d’un mosaic d’uns 32 m2 feta per un pagès. Els estudis posteriors i les excavacions van tenir com a resultat la troballa d’una basílica paleocristiana del segle VI, amb pica baptismal i tres naus pavimentades amb mosaics.

L’Hospital Militar va ser obra dels anglesos, que el 1711 van començar a construir uns barracons que serien un Hospital de Marina. Va ser un dels primers hospitals de la Royal Navy construïts fora d’Anglaterra.

Aquest primer Hospital de l’illa, a més dels barracons tenia també uns pavellons on hi residien alguns alts càrrecs militars. La seva construcció va ser bastant precària, el que va provocar que es desplomés una part i que es tingués que reconstruir només 4 anys més tard. Finalment, entre el 1771 i el 1776 es va construir, també pels anglesos,  l’Hospital que coneixem avui.

L’Hospital té forma de “U”, que envolta un gran pati amb arcades protegides del vent. Compta amb tres passadissos de circulació que conecten les sales de cada una de les dues plantes, i que están coberts amb bòvedas de mig canó, seguint un esquema simètric molt característic dels ingeniers militars britànics. L’aigua s’aconseguia mitjançant tres aljubs i tres pous naturals. La reconquesta de Menorca per Espanya (1781-82) va provocar la destrucció parcial de l’hospital amb el fi de fer servir els seus materials per al castell  de Sant Felip. Tres anys més tard l’hospital va recuperar el seu ús sanitari.  El 1798 els anglesos tornen de nou, fins que el 1802 l’illa es retornada a Espanya.

Vista de la isla desde el otro lado del puerto. Al fondo Mahón, y en primer plano, vista de la parte trasera del Hospital.

El 1821 l’Hospital va ser habilitat com a Llatzeret, per una epidèmia de febre groga.

El 1830 França demana permís per fer-lo servir com a Hospital de campanya pels seus ferits i malalts en la operació militar de la conquesta d’Algèria.

El 1833 els marins dels Estats Units al van fer servir com a centre hospitalari i també com a recolzament logístic.

Entre 1840 i 1843 l’Hospital, ocupat per França, va fer-se servir com a base de carbó per a les seves naus que feien el trajecte Marsella-Alger.

A partir de 1843 va recuperar el seu destí com a hospital militar espanyol, fins que es va tancar definitivament el 1964. A partir d’aquesta data es va obrir tot un seguit de projectes i idees per reconvertir les instal·lacions de l’illa, sense que cap d’elles  prengués forma. Mentrestant, les instal·lacions van romandre abandonades.

El 1979, tant la basílica com les construccions adjacents van ser declarades com a monument històric-artístic i arqueològic nacional.

Actualment l’illa és propietat de l’Ajuntament de Maó, i la Associació Amics de l’illa de l’Hospital treballa per salvaguardar aquest ric patrimoni.

Si voleu saber més, podeu descarregar aquí el llibre en format pdf: “El Hospital de la Isla del Rey del Puerto de Mahón”, editat pels amics de l’illa de l’Hospital.

Us asseguro que tota la seva història està plena de curiositats.

 ——————————————————————————————————

Por aquí pasaron ingleses, holandeses, franceses, españoles, norteamericanos, italianos, griegos,…

La isla del Rey (Illa del Rei)  situada aproximadamente en el centro del Puerto de Mahón, tiene una extensión de 41.177 m2.

Conocida como “isla de los conejos”, adoptó el nombre de Isla del Rey, por el desembarco que hizo Alfonso III en 1287, cuando recaló aquí para reunir a todas las naves que le acompañaban (separadas a raíz de una fuerte tempestad), con la intención de emprender la conquista de Menorca a los musulmanes.

Vista general de l’Hospital de l’illa del Rei. Destaca la seva torre quadrangular del centre, que ha estat restaurada fa pocs mesos.

La isla tiene dos conjuntos arquitectónicos de interés: La basílica paleocristiana descubierta en 1888 y las edificaciones del antiguo Hospital Militar, construido por los británicos en el siglo XVIII.

La Basílica paleocristiana fue descubierta por el hallazgo de un mosaico de unos 32m2 hecho por un payes. Las excavaciones y estudios posteriores permitieron descubrir que se trataba de una basílica paleocristiana del siglo VI, con una pila bautismal y tres naves pavimentadas con mosaicos.

El Hospital Militar fue obra de los ingleses, que en 1711 empezaron a construir unos barracones que serían el Hospital de Marina. Fue uno de los primeros hospitales de la Royal Navy construido fuera de Inglaterra.

En este primer Hospital de la isla, además de los barracones, también había unos pabellones donde residían algunos altos cargos militares. Su construcción fue bastante precaria lo que provocó que se desplomara una parte y se hubiera de reconstruir sólo 4 años más tarde. Finalmente, entre 1771 y 1776 se construyó el Hospital que hoy conocemos.

El hospital tiene forma de “U” que envuelve un gran patio con arcadas protegidas del viento. Tiene tres pasillos de circulación que conectan las salas de cada una de las plantas y que están cubiertos con bóvedas de medio cañón, siguiendo un esquema simétrico muy característico de los ingenieros militares británicos. El agua se conseguía mediante tres aljibes y tres pozos naturales. La reconquista de Menorca por España en 1781/1782 conllevó la destrucción parcial del hospital con la finalidad de aprovechar sus materiales para el castillo de San Felipe. Tres años más tarde el hospital volvió a recuperar su uso sanitario. En 1798 los ingleses volvieron de nuevo, hasta que en 1802 la isla es devuelta a España.

En 1821 una parte del hospital se habilitó como Lazareto de cuarentenas, por una epidemia de fiebre amarilla.

Un dels dos embarcadors de l’illa.

En 1830 Francia consiguió un permiso para utilizarlo como hospital de campaña donde atender a sus enfermos y heridos en su operación con Argelia.

En 1833 los norteamericanos, utilizaron la isla como centro sanitario y también como base de apoyo logístico.

Entre 1840 y 1843 el Hospital fue ocupado por Francia, utilizándose como base de carbón para sus naves que realizaban el trayecto Marsella-Argel.

A partir de 1843 recupera su destino como hospital militar español, hasta que se cierra definitivamente en 1964. A partir de esta fecha se abre un periodo repleto de proyectos e ideas para reconvertir las instalaciones de la Isla, sin que ninguna llegara a realizarse. Mientras tanto, las instalaciones permanecieron en el abandono.

En 1979 tanto la Basílica como las construcciones adyacentes fueron declarados monumento histórico-artístico y arqueológico nacional.

Actualmente es propiedad del Ayuntamiento de Maó y la Asociación “Amics de l’illa de l’Hospital” trabaja para salvaguardar este rico patrimonio.

Si queréis saber más, podéis descargaros aquí el libro en formato pdf: “El Hospital de la Isla del Rey del Puerto de Mahón, editado por “Amics de l’illa de l’Hospital”.

Os aseguro que toda su historia esta llena de interesantes curiosidades.

Curiositats:

Les penúries econòmiques van fer que l’illa fos llogada com a terra de pastura pel bestiar, fent servir les instal·lacions de l’hospital com a lloc de refugi.

L’Hospital, en el seu moment més àlgid, va arribar a tenir cabuda per a 1200 malalts, això ens dóna una idea del intens tràfic de naus al Port de Maó i l’àrea mediterrània.

Curiosidades:

Las penurias económicas hicieron que la isla llegara a ser alquilada como lugar de pasto para el ganado y que las instalaciones del hospital sirvieran para salvaguardar el mismo.

El Hospital, en su momento más álgido, llego a tener cabida para 1200 enfermos, este dato nos da una idea del intenso tráfico marítimo de esa época en el Puerto de Mahón y el área mediterránea.

Per saber més/ Para saber más:

Blog Patrimonio Militar de Menorca

Web Hospital Isla del Rey

4 pensaments sobre “Illa del Rei

  1. Desde mayo (2013), las visitas salen desde el muelle comercial del Puerto de Mahon con el “Yellow catamaran” a las 08:45. El regreso es a las 11:00

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s