Mercats fascinants

Ja no tenim costum d’anar al mercat; sovint se’ns fa inclús estrany anar a comprar a un lloc que no sigui el supermercat, i passem de llarg i no reparem amb el que els mercats van significar, amb els llocs i edificis que ocupen i en el que encara són.

Us asseguro que val  la pena conèixer aquests indrets que ens porten una mica de màgia, si més no, una mica d’enyorança.

Antigament els mercats eren indrets on la gent es reunia, i on es proveïa d’aliments als ciutadans de pobles i ciutats. No es sap ben cert quins són els seus orígens, però tot apunta a que els mercats actuals (els que encara queden) provenen dels  mercats de l’edat mitjana que s’establien al costat de places i esglésies.

Pati del Claustre del Carme (Maó)
El Claustre va patir molts i diferents usos, fins que el 1884 el perímetre del claustre es va convertir en mercat. Abans havia estat presó, escola, hospital, magatzem, …

La plaça de la llibertat a Ciutadella alberga el mercat, amb les “carnisseries” i el mercat del peix, just davant. Les carnisseries ocupen el que va ser el Claustre dels Agustins, i el mercat del peix, és l’únic edifici en ferro del segle XIX de l’illa, fet a imatge del que per aquelles dates s’estava construint a la península, amb teules vidriades en ocres i verds. Tots dos están  al mig del casc històric, entre velles cases i petits palaus i amb un ambient que et transporta a altres temps, no tan llunyants. Passejar per aquest entorn es obligat.

El claustre del Carme a Maó, (antic convent dels Carmelites) alberga el mercat. Molt a prop trobem l’edifici del mercat del peix, també  singular i especial, però totalment diferent del que podem veure a Ciutadella. Va ser dissenyat expressament per separar el peix de la resta de mercaderies, principalment, per raons d’higiene. Gira al voltant d’un pati. Al Claustre ens hem de deixar “perdre” una mica pels seus murs, columnes, pati interior, mènsules, … ja que val la pena admirar aquest edifici.

Mercat del peix de Ciutadella; al fons, podem veure les porxades de “ses carnisseries”.

Avui dia els mercats continuen sent els millors proveïdors de productes frescs de l’illa i, només per això, ja val la pena visitar-los, però a més, tenen l’afegit de trobar-se emplaçats en històrics i singular edificis el que fa que la seva visita sigui ineludible.

Veniu al mercat?

———————————————————————————————————————————————————————

Ya no tenemos costumbre de ir al mercado; a menudo incluso se nos hace extraño ir a comprar a algún lugar que no sea el supermercado y pasamos de largo sin reparar en lo que significaron los mercados, en los edificios que los alojan y en lo que todavía significan.

Vale la pena conocer estos lugares que todavía transportan algo de magia, de añoranza.

Antiguamente los mercados eran lugares de reunión de la gente, donde se proveía de alimentos a los habitantes de pueblos y ciudades. No se conoce con exactitud cuáles fueron sus orígenes pero todo apunta a que los mercados actuales (los pocos que quedan) proceden de los mercados que en la edad media se establecían cerca de plazas e iglesias.

Alrededores de la Plaça del Mercat (Ciutadella)

La plaza de la Llibertat en Ciutadella alberga el mercado, con sus “carnisseries” y el mercado del pescado, justo enfrente. Las “carnisseries” ocupan el que fuera el Claustro de los Agustinos, con sus porches blancos y verdes, y el mercado del pescado es el único edificio construido en hierro del siglo XIX en la isla, hecho a imagen de los que por esta época se realizaban en la península, con tejas vidriadas en colores ocre y verde. Los dos se emplazan en el casco histórico, entre viejas casas y pequeños palacios y con un ambiente que te transporta a otros tiempos, no tan lejanos. Pasear por este entorno es obligado.

El Claustro del Carmen en Mahón (antiguo convento de los Carmelitas) alberga el mercado. Muy cerca encontramos el edificio del mercado del pescado, también singular y especial, pero totalmente distinto al de Ciutadella. Fue diseñado expresamente para separar el pescado del resto de mercaderías, principalmente, por razones de higiene. Gira alrededor de un patio. En el claustro nos hemos de dejar “perder” entre sus muros, columnas, patio interior, ménsulas, … ya que merece la pena admirar este edificio.

Tienda comestibles en el Claustro del Carmen (Mahón), situada en la que en su día fueron las celdas del convento.

Actualmente los mercados continúan siendo los mejores proveedores de los productos frescos de la isla y sólo por ello, ya merecen ser visitados, pero además, tienen el valor añadido de emplazarse en históricos y singulares edificios que hace que su visita sea ineludible.

¿Vamos al mercado?

———————————————————————————————————————————————————————-

Per saber més/Para saber más:

Mercat del claustre

Mercado de Ciutadella

Anuncis