Entre boscos, cal i pedres

Este artículo está en castellano y en catalán

No fa tant de temps, les principals zones de bosc de l’illa tenien uns pobladors permanents durant tot l’any, que tallaven llenya i rama per produir carbó. Els carboners establien un contracte d’amitges entre el propietari de la marina, que es dividien en parts iguals o no, depenent  de la qualitat de la llenya. Indirectament, a més, el propietari  o pagès del lloc treia profit al poder fer servir els espais que es desbrossaven i tallaven pel bestiar.

Durant els mesos d’estiu s’encenien les sitges per fer carbó i els carboners dormien vora les sitges enceses.

La calç era un dels materials més utilitzats a l’illa. Servia per a blanquejar les cases, però també era utilitzada com a material de construcció mesclant-la amb aigua i arena. Aquesta tasca era molt sacrificada i es feia a l’ intempèrie durant tot l’any. El procés d’obtenció era semblant al del carbó ja esmentat, si bé la primera matèria en aquest cas eren les pedres que eren sotmeses a un procés de cocció a temperatures molt altes, procés en el que es feien servir llenya i rames per a la cocció.  La durada de tot el procés, des de l‘extracció de les pedres fins a la venda de la cal, era d’uns tres mesos1.

Cala Mitjana i el seu entorn verge al mes de març

Alguns d’aquests llocs, encara són visibles  a l’illa. Un d’ells, és als voltants de Cala Mitjana, que emergeix entre un entorn natural paradisíac molt proper a una antiga pedrera, que avui s’ha convertit en un lloc de descans per a qui baixa a la cala.

El camí de cavalls travessa tot aquest paratge i ens regala uns cartells explicatius força interessants que ens parla dels forn de calç, de la pedrera, de l’extracció, …..

Dos miradors, de visita obligada, (un a cada banda de la Cala) ens descobreixen unes “postals” imperdibles de la cala i les seves aigües.

Des de Cala Mitjana fins a la urbanització de Serpentona, a Cala Galdana, tenim un recorregut de 20 minuts o menys, que discorre per un traçat natural i amb molta ombra.

Es recomanable visitar la cala fora de temporada, ja que el gran nombre de visitants a l’estiu col·lapsa la seva entrada i és impossible aparcar pels voltants. Potser ara, a principis de juliol, encara es pugui visitar, però jo recomano la seva visita fora de temporada, en qualsevol dia assolellat, quan els colors no pateixen la forta llum d’agost, i quan ens podem sentir propietaris d’un trosset de la seva sorra blanca.

Menorca mereix ser visitada a l’hivern, no ho dubteu!

Recordeu: Cala Mitjana és una platja verge, i com a tal l’hem de preservar. Aquí no caben pàrquings,  ganguetes  (xiringuitos), bars o altres serveis. Aquí, tampoc, hem de deixar cap brutícia, sinó que ens la tenim que endur amb nosaltres fins els contenidors que trobem a les àrees més urbanitzades. Hem d’aconseguir que Menorca i les seves cales verges continuïn sent com ens agraden a tots.

(1) Extret del llibre/extraído del libro:  “Oficis en l’oblit” del Centre d’Estudis Locals d’Alaior

————————————————————————————————————————————————————————

Pitjeu sobre les imatges per obrir la galeria/Pulsar sobre las imágenes para abrir galeria

———————————————————————————————————————————————————————-

No hace tantos años, las principales zonas boscosas de la isla tenían unos pobladores permanentes durante todo el año que cortaban la leña y las ramas para producir carbón. Los carboneros establecían un contrato con el propietario de la marina, mediante el cual partían la ganancia de la producción en partes más o menos iguales, dependiendo de la calidad de la leña extraída. Indirectamente, además, el propietario o payés del lugar sacaba provecho al poder utilizar los espacios desbrozados para el ganado.

Durante los meses de verano se encendían los silos para hacer carbón, y los carboneros dormían cerca de ellos para controlarlos.

La cal era uno de los materiales más utilizados en la isla. Servía para blanquear las casas, pero también era utilizada como material de construcción una vez mezclada con agua y arena. La tarea de extracción de la cal era muy sacrificada y se realizaba a la intemperie durante todo el año. El proceso de obtención era parecido al del carbón, ya mencionado, si bien la materia prima eran las piedras que se sometían a un proceso de cocción a muy altas temperaturas, proceso en el cual también se utilizaba las ramas y leña para la cocción. La duración del proceso, desde la extracción de las piedras hasta la venta de la cal, era de unos tres meses1.

Caseta calciners amb la cala al fons

Algunos de estos lugares son todavía visibles en diversos parajes de la isla. Uno de ellos, está en los alrededores de Cala Mitjana, que emerge en medio de un entorno natural paradisíaco muy cercano a una antigua cantera, que hoy se ha convertido en lugar de descanso para todo aquél que baja hasta la cala.

El “cami de cavalls” atraviesa este lugar y nos regala unos carteles explicativos muy interesantes que nos habla de los hornos de cal, de la extracción de las piedras, ….

Dos  miradores, de visita obligada (uno a cada lado de la cala) nos descubren unas postales imperdibles de la cala y sus aguas.

Desde la Cala hasta la Urbanización de Serpentona en Cala Galdana, el camí de cavalls fluye en un entorno totalmente natural, sombreado en gran parte, y que se puede realizar en 20 minutos o menos.

Es recomendable visitar la cala fuera de temporada, ya que el gran número de visitantes en verano, colapsa su entrada y se hace imposible poder aparcar en los alrededores. Quizás ahora, a principios de julio, aún podamos visitarla, pero yo recomiendo ir fuera de temporada, cualquier día soleado, cuando los colores no sufren la fuerte luz de agosto y cuando nos podemos sentir propietarios de un trocito de su blanca arena.

Menorca merece ser visitada en invierno. ¡Sin duda alguna!

Recordar: Cala Mitjana es una playa virgen, y debe preservarse como tal.  Aquí no caben parkings, chiringuitos, bares u otros servicios. Aquí tampoco hemos de dejar ningún tipo de resto o basura, sino que debemos llevarla con nosotros hasta poder depositarla en los contenedores que encontrarnos en lugares más urbanizados. Hemos de conseguir que Menorca y sus calas vírgenes continúen siendo como nos gustan a todos.

(1) Extret del llibre/extraído del libro:  “Oficis en l’oblit” del Centre d’Estudis Locals d’Alaior

 
 

Otros artículos que te pueden interesar:

Article Posidònia, més que una planta/ Artículo Posidónia, más que una planta, de “Laura Guerrero”

Article sobre la retiraa de la posidònia a Menorca

Consells pel medi ambient

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s