Ja arriba Sant Joan

Resten paraules per una festa tan singular, popular, menorquina, multitudinària i especial.

 

 

      BON SANT JOAN A TOTHOM!

———————————————————————————————————————————————————————-

Aquí pots veure vídeos amb consells per a la festa. Implica-t’hi!

———————————————————————————————————————————————————————

Com a tota la mediterrània la nit de Sant Joan era una nit misteriosa a la que se li atribuïen diverses propietats “màgiques”. Es festejava el triomf del sol i de la llum.

En el segle XIV ja es tenen notícies de que existia una romeria a cavall a una ermita de Ciutadella per honorar al seu patró Sant Joan Baptista.

Els cavallers recorrien la ciutat per rebre donatius i eren els encarregats de “la caixa” i d’aquí esdevé el nom de cavallers, i també, el de “caixers”.

Els caixers representen els diferents estaments socials de l’antiga societat ciutadellenca: clergat (caixer capellà), noblesa (caixer senyor), artesans (caixers menestrals) i pagesos (caixers pagesos), continuant aquesta  tradició fins avui dia.

El diumenge des bé, que és el diumenge anterior a la festivitat de Sant Joan, és l’inici i esclat de totes les celebracions.  El personatge més vistós que podem veure aquest dia es “l’homo des be” vestit amb pells de be, i que descalç, carrega un anyell. Aquest mateix dia per la tarda, té lloc el “llançament” d’avellanes.

Foto de la web de l’Ajuntament de Ciutadella

El “dissabte” de Sant Joan, és en realitat, el dia abans de la festivitat. En aquest dia el fabioler cavalcant un ase es presenta al palau del caixer senyor  a demanar-li permís per iniciar el replec de caixers i cavallers i començar els actes. Més tard té lloc es “caragol” des Born i, després,  la colcada es dirigeix a Sant Joan de Missa a resar. Més tard es torna de nou a Ciutadella.

El dia de Sant  Joan hi destaquen, entre d’altres, dos actes importants, la missa de caixers a la Catedral i els jocs del Pla: s’ensortilla, las carotes i córrer abraçats. Tot això mostra la gran destresa de genets i cavalls.  Durant aquest dia també podem gaudir dels “caragols” que són desfilades dels cavallers davant de tots els assistents per diferents carrers i que ens regalen els coneguts “bots” dels cavalls, enlairant-se damunt les seves potes darreres.

La festa s’acaba, com no, amb un toc del fabioler: “el darrer toc de fabiol”.

L’endemà, el dia 25, és un dia de descans  on tenen lloc els focs artificials i una revetlla per qui encara té ganes de més festa.

Si vols saber més sobre la festa clica damunt d’aquests enllaços:

Cultura Popular de Menorca

Web festes de Ciutadella

Ajuntament de Ciutadella

NOTA: No deixis de conèixer els consells i recomanacions per aquestes festes, és millor per a tu, els teus i els altres. Clica aquí.

———————————————————————————————————————————————————————-

Como en toda el área mediterránea, la noche de San Juan era una noche misteriosa a la que se atribuían diversas propiedades “mágicas”. Se festejaba el triunfo del sol y de la luz.

En el siglo XIV ya se tiene noticia de que existía una especia de romería a caballo a una ermita de Ciutadella para honorar a su patrón, San Juan Bautista.

Los jinetes (cavallers) recorrían la ciudad para recibir donativos y eran los encargados de la caja “caixa”, de ahí proviene el nombre de “cavallers” y de “caixers”.

Los “caixers” representan los diferentes estamentos sociales de la antigua sociedad de Ciutadella: el clero (caixer capellán), la nobleza (caixer señor), los artesanos (caixers menestrals) y los payeses (caixers pagesos), continuando esta tradición hasta hoy.

El domingo anterior a la Festividad de San Juan (diumenge des be) marca el inicio de todas las celebraciones. El personaje más curioso que podemos ver en este día es “l’homo des be”, hombre vestido con pieles de cordero y que, descalzo, carga con un cordero a los hombros. Ese mismo día por la tarde tiene lugar el “lanzamiento” de avellanas.

Foto web Ajuntament de Ciutadella

El “dissabte” de Sant Joan, es en verdad, el día antes de la festividad. En este día el “fabioler” (flautista) cabalgando sobre un asno se presenta al palacio del “caixer” señor para solicitarle permiso para iniciar el repliegue de caixers y cavallers y así iniciar los actos. Más tarde tiene lugar el “caragol” des Born, y posteriormente, la  comitiva (qualcada) se dirige a la ermita de Sant Joan de Missa a rezar. Más tarde, regresan de nuevo a Ciutadella.

En la festividad de San Juan destacan, entre otros, dos actos importantes: la misa de caixers en la Catedral y los juegos en es Pla: s’ensortilla, carotes y correr abrazados. Todo ello muestra la gran destreza de jinetes y caballos. En este día, también podemos disfrutar de los “caragols” que son desfiles de los “cavallers” ante todos los asistentes por diferentes calles, y que nos regalan los conocidos “bots” de los caballos, que se levantan sobre sus patas traseras.

La fiesta termina, como no, con un “toc” del fabioler: “el darrer toc de fabiol”.

El día siguiente, 25, es un día de descanso en el que tienen lugar los fuegos artificiales y una verbena para quien le apetezca más fiesta.

Si quieres saber más sobre la fiesta haz clic en estos enlaces:

Cultura Popular de Menorca

Web festes de Ciutadella

Ajuntament de Ciutadella

NOTA: No deixis de conèixer els consells i recomanacions per aquestes festes, és millor per a tu, els teus i els altres. Clica aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s