Sanitja, assentament romà

Esta entrada está en castellano y en catalán

Sanitja és un indret que sense saber-ne rés ja crida l’atenció. Es com si, de sobta, et trobessis en un altre època. Fora de temporada, amb la solitud del lloc, et pots imaginar fàcilment que allà mateix, es van assentar els romans fa ja més de 2000 anys, aprofitant un dels ports del nord més ben resguardats i  l’alçada del lloc, que els hi permetia tenir un bon control sobre les terres del voltant, i el que era més important, sobre gran part del litoral, molt visible des de la part alta.

Port de Sanitja

Aquí ens trobarem envoltats per la mar, el port, la terra, una torre (que sembla voler caure a terra per descansar) i un far, una mica més lluny. El paisatge es tot natura, tot.

La història del port de Sanitja com a port històric comença quan els romans van conquerir l’illa, cap al 123 aC. Els historiadors han determinat que aquest assentament (que és en quasi tota probabilitat l’assentament de “Sanisera” anomenat en els escrits de Plinio), va ser un campament romà important, i per tant, la tercera ciutat romana a Menorca, després de Iamo (Ciutadella) i Mago (Maó).

El port es troba protegit dels vents de Tramuntana per un espigó natural submergit a les aigües. Molts pescadors l’han utilitzat quan el vent feia impossible o perillosa la entrada a Fornells. Aquí podrem veure també la caseta que feien servir com a refugi, coneguda com l’Almadrava, construïda a finals del segle XVIIII.

Restes assentament romà

Gràcies a la feina d’historiadors i arqueòlegs, podem contemplar i interpretar les restes que es troben en aquest lloc, on la seva importància radica en la constatació d’uns fets històrics, de com i qui va viure a la nostre illa.

El Port de Sanitja també té una llegenda “La llegenda de Ses Vilotes”.

(…) hi ha mostres d’haver-hi existit una població. I diuen que en dies de bonança, a es fons de la mar, dins es port, es veuen cases..”

Per saber més clica aquí

———————————————————————————————————————————————————————-

Sanitja es un rincón que llama la atención de quién lo visita. Te transporta a otra época, especialmente fuera de temporada, cuando la soledad del lugar y la naturaleza serena que lo envuelve te deja imaginar fácilmente que allí se asentaron los romanos hace más de 2000 años, aprovechando la seguridad de su puerto y la altura del lugar que les ofrecía una gran visibilidad de las tierras de alrededor, y especialmente, del litoral.

Aquí nos encontraremos rodeados por el mar, el puerto, la tierra, una torre (que parece desear caerse a tierra para descansar) y un faro un poco más lejos. El paisaje es todo naturaleza.

La historia del puerto de Sanitja como puerto histórico empieza cuando los romanos conquistaron la isla, hacia el 123 aC. Los historiadores han determinado que este asentamiento (que es casi con toda probabilidad el asentamiento de “Sanisera” ya nombrado en los escritos de Plinio) fue un campamento romano importante, y por tanto, la tercera ciudad romana de Menorca, después de Iamo (Ciutadella) y Mago (Mahón).

Los restos del asentamiento son escasos, pero han permitido interpretar sus usos.

El puerto está resguardado de los vientos de Tramontana por un espigón natural sumergido en las aguas. Muchos pescadores lo han utilizado cuando el viento o el temporal hacía imposible o peligrosa la entrada a Fornells. Aquí podemos ver también la caseta de refugio que solían utilizar los pescadores, conocida como la Almadrava, construida a finales del siglo XVIII.

Gracias al trabajo de historiadores y arqueólogos, podemos contemplar e interpretar los restos que se encuentran en este lugar, donde su importancia estriba en la constatación de unos hechos históricos, y de cómo y quién vivió en nuestra isla.

El puerto de Sanitja también tiene una leyenda: “La leyenda de Ses Vilotes”.

“(…) hay vestigios de haber existido una población. Y dicen que en días de bonanza, en el fondo del mar, dentro del puerto, se ven las casas …”

Pasa saber más, pulsa aquí

Anuncis