Ermita de Fàtima

Esta entrada está en castellano y en catalán

Fa uns anys enrere, (no masses en veritat), Favàritx era un indret aïllat. Estava lluny de Maó i també d’Alaior i no hi havia vies que permetessin una bona comunicació. De la necessitat que els pagesos d’aquesta àrea tenien, va sorgir, entre altres, la construcció d’una escola, l’escola de Tramuntana (encara existent avui dia), pels seus fills i la d’una ermita, la de Fàtima, on poder  fer els actes religiosos i escoltar missa.

Entrada principal

L’ermita de Fàtima es va construir el 1955. La pròpia pagesia dels voltants va col·laborar en la seva construcció. Està feta amb pedra de la zona (vermellosa) i morter, i construïda sobre un petit turó.

Té una única nau longitudinal, i podem veure fàcilment des de l’exterior els contraforts construïts. Les finestres que podem observar serveixen per donar llum a l’interior, però sovint, també es fan servir com atalaia per veure la imatge de la verge des de l’exterior.

Les ermites tenien també una funció social, ja que en elles es reunien els pagesos i gent dels voltants, i es creu que per facilitar aquestes reunions en un lloc resguardat de la tramuntana, es va construir el porxo adossat que mira cap a la vessant sud.

Voltants de l’ermita

Tot i que l’ermita de per sí, ja es motiu per conèixer aquest indret, no deixem de gaudir del seu entorn tranquil, envoltat d’arbres. La seva visita és del tot recomanable.

 ——————————————————————————————————————————————————————–

Unos años atrás, (no muchos en realidad), la zona de Favaritx era un lugar aislado. Estaba lejos de Mahón y también, de Alaior, y no existían vías que permitieran una buena comunicación. De las necesidades que tenían la gente del campo, surgieron, entre otras, la construcción de una escuela para sus hijos (la escuela de Tramuntana, todavía existente), y la de una ermita, la de Fátima, donde poder llevar a cabo los actos religiosos y escuchar misa.

Detalle del porche situado al sur

La ermita de Fátima se construyó en 1955. Los payeses de los alrededores colaboraron en su construcción. Está hecha con piedra de la zona, muy rojiza, y mortero, y construida sobre un pequeño montículo.

Tiene una sola nave longitudinal y, desde el exterior, pueden verse fácilmente los contrafuertes construidos. Las ventanas sirven para dar luz al interior, pero también a menudo, se utilizan para poder ver desde el exterior la imagen de la virgen.

Las ermitas tenían también una función social, ya que en ellas se reunían payeses y gente de los alrededores, y se cree que el porche adosado a la ermita se construyó para facilitar este tipo de reuniones al abrigo del viento de tramontana.

Una visita recomendada.

Per saber més/Para saber más:

Article sobre escola i ermita de Faváritx del Diari Menorca/Artículo sobre la escuela y ermita de Faváritx del Diario Menorca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s