L’església ortodoxa

Esta entrada está en castellano y en catalán

Pràcticament a totes les guies de Menorca, hi podem trobar alguna referència a l’església de la Concepció.  La seva singularitat radica en que va ser una església ortodoxa en un període on, es considera, era l’única en tot l’estat espanyol.

Sempre m’ha semblat molt peculiar la seva fisonomia, i es que, tot i que avui dia no es poden veure externament els seus elements ortodoxes, (ja que es van reformar i eliminar molts dels seus símbols) sí que guarda encara un tret diferenciat de la resta d’esglésies que trobem a l’illa.

Les torres de l’esglesia es van afegir per atorgar-li un caire catòlic

Aquesta església situada a Maó, va ser construïda el 1749 ja que a l’illa vivia una comunitat prou important de grecs, que en el 1781 arribaven a 2000 persones, xifra prou important si tenim en comte que en aquella època els habitants de tota Menorca eren uns 27.000. La comunitat grega va assolir un fort creixement a l’illa, no només en el seu número d’habitants, sinó també, pel que fa al comerç, on van assolir molt d’èxit.

Tot plegat no va ser molt ben rebut per la gent d’aquí, que a més, veia com la comunitat grega era afavorida pel govern britànic de l’època.

Quan els grecs foren expulsats de l’illa l’església va tenir diferents usos, fins que finalment, cap a l’any 1868, es va reconvertir en catòlica, reformant  la façana, arrancant  elements i símbols ortodoxes i construint les seves dues torres de l’entrada. Avui dia, doncs, llueix un conjunt arquitectònic considerat com a molt poc encertat.

Avui dia encara podem gaudir de la seva primigènia cúpula interior, un dels trets arquitectònics ortodoxes que encara es conserven.

Si la voleu visitar la trobareu al Carrer Cos de Gràcia núm. 115 de Maó.

Per saber més:

Clica aquí per anar a la pàgina de l’Ajuntament de Maó sobre itineraris per Maó

Per conèixer aspectes del carrer Cos de Gràcia

Menorca el 1781

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s