L’illa invisible

Está entrada está en castellano y catalán

Tot i que avui dia rés és invisible gràcies als milers d’aparells que ens ajuden en la navegació, és ben cert que en els temps en que els navegants només podien albirar les terres i poc més per conquerir, atracar o saquejar, Menorca i altres llocs amb característiques similars, eren terres invisibles als seus ulls.

Menorca des de la mar, a pocs quilòmetres

Amb unes bones condicions meteorològiques, la nostra illa només es visible a uns 60 Km de distància, o sigui, tot vaixell que navegués a una distància superior no podia veure cap bocí de la nostra terra, incloent la nostra muntanya més alta: Monte Toro, que s’enlaira al mig d’un territori visualment pla, on el 79% del terreny no supera els 100m d’alçada.

Amb males condicions, o sigui, amb temps ennuvolat o amb temporal, l’illa es impossible de percebre fins que no estàs tan a prop que ja no pots canviar el rumb.

Així, probablement, van esdevenir molts dels naufragis que hem patit al llarg de la història. Així, també i com deia un historiador, Menorca havia patit molt menys saquejos i colonitzacions que altres indrets.

Però tot i així, van arribar romans, francesos, fenicis, anglesos, musulmans, cartaginesos, grecs, … i fins i tot, pirates, com Barbarroja que va assolar Maó, o Piali que assolaria Ciutadella uns pocs anys després.

Panoràmica Port de Maó

Així doncs, Menorca potser va ser invisible per molts, però es evident, que no per tots, i al llarg de la seva història, molts han estat els pobles que han conquerit i desitjat la nostra illa, i sobretot, la seva posició privilegiada, ja que està situada quasi al centre de la part occidental del mediterrani.

Avui dia, encara, Menorca és coneguda pels navegants com l’illa invisible.

 ———————————————————————————————————————————————————————

A pesar de que actualmente nada es invisible gracias al gran número de aparatos que nos apoyan en la navegación, cierto es que, en los tiempos en que los navegantes sólo contaban con el avistamiento y poco más para conquistar tierras, atracar o saquear, Menorca y otros lugares con características similares, eran tierras invisibles para sus ojos.

Con buenas condiciones meteorológicas, nuestra isla sólo es visible a unos 60 km de distancia, por lo que todo barco que navegara a una distancia superior no podía avistarla, incluyendo nuestra montaña más alta: Monte Toro, que se eleva en medio de un territorio visualmente plano, donde el 79% del mismo no supera los 100m de altitud.

Zona de antiguos naufragios

Con malas condiciones, o sea, con tiempo nublado o temporal, es imposible de percibir la isla hasta que no estás tan cerca que ya no puedes cambiar el rumbo.

Así, probablemente, sucedieron muchos de los naufragios que hemos padecido a lo largo de la historia. Así, también y como narraba un historiador de la isla, Menorca había sufrido menos saqueos y colonizaciones que otros lugares.

Pero a pesar de ello, aquí llegaron romanos, franceses, fenicios, ingleses, musulmanes, cartagineses, griegos,… e incluso, piratas, como Barbarroja que asoló Mahón o Piali, que asolaría Ciutadella pocos años más tarde.

Así pues, Menorca quizás fue invisible para muchos, pero es evidente que no lo fue para todos, y que a lo largo de su historia, muchos han sido los pueblos que han conquistado y deseado la isla, y en especial, a su posición privilegiada, ya que está situada en el centro del Mediterráneo occidental.

Hoy en día, Menorca todavía es conocida por los navegantes como la isla invisible.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s