PORT MAÓ

(esta entrada está en catalán y en castellano)

El  Port de Maó va ser la porta per on van entrar cartaginesos, corsaris, turcs, pirates i anglesos entre molts d’altres. Va ser centre econòmic  de la ciutat i actualment, es un lloc d’oci i d’esbarjo.

IMGP5644Saltra banda Port Mao
Racó del Port de Maó

El seu patrimoni cultural i històric és extraordinari. És, a més, un dels únics ports del mediterrani que encara té àrees naturals sense urbanitzar, com la franja que va des de les urbanitzacions de “’S’altra banda” fins a la “Mola”; conserva vestigis de diferents edificacions  com el Llatzeret, l’Hospital  o la fortalesa de la Mola; té quatre illes (o illots), la del Rei, la del Llatzeret, la illa Pinto i la illa Plana; i a més compte amb molts indrets que encara tenen el seu caire romàntic i tranquil com poden ser la part de Cala Lladró o indrets de Cala Llonga.

Puerto de Mahón

La seva grandària fa que sigui un dels ports naturals més grans del món, tot i que no hi ha unanimitat en saber quin lloc ocupa dins d’aquest “rànquing” peculiar, mentre que molts defensen que és el segon del Mediterrani, altres diuen que és el “segon del món “. Sigui com sigui, el que si es segur, i del tot cert, és que el Port de Maó té una singularitat única i extraordinària.

Tot passejant ens adonarem de la seva riquesa patrimonial, que no és només cultural i monumental, sinó també natural.

El port de Maó pot presumir de tenir encara una bona qualitat a les seves aigües, fet molt poc comú en la majoria dels port d’avui dia. D’aquí la importància de que cuidem i protegim el seu entorn i de què vigilem i ordenem les activitats que hi tenen lloc.

Si mirem a “’s’altra banda” (que es la part que queda enfront de la ciutat de Maó), veurem que hi queden molts llocs encara verds, i que hi ha moltes petites caletes, però si mirem una mica més enllà, ens adonarem de cadascuna de les illes del port, i podrem veure l’Hospital a l’illa del Rei, el Llatzeret,  una mica més cap al est, i la Fortalesa de la Mola, just a la bocana del Port. Tots aquets llocs formen part del Patrimoni històric del Port, com també el Castell de Sant Felip, la Base Naval, el Fort Marlborough, …

Illa Pinto

Un altre aspecte diferenciat es el patrimoni etnològic, que és aquell que té a veure en tot tipus de costums que s’han generat en torn al port, com la pesca, las casetes d’esbarjo i estiueig,  magatzems, coves, …

Al port hi podem baixar per diferents indrets. El més conegut, que va des de la Plaça Espanya (al costat del mercat del peix) fins a l’estació portuària, és la Costa de Ses Voltes, també coneguda com Parc Rochina. Antigament va ser un barri de pescadors i havia una església, la de Sant Pere, patró dels pescadors. Avui dia, encara es poden veure les restes del que foren coves de la necrópolis talayótica a les parets del penyal del Parc, i que amb el temps, han estat aprofitades com a magatzems i altres usos.

També ens hi podem fitxar amb les edificacions que hi ha al Port; potser caminant només veiem bars i tendes, però la veritat és que molts d’aquest llocs formen part,  i estan enclavats, en el que van ser coves, magatzems o edificis emblemàtics, com es el cas del restaurant “La Minerva”, que primer va ser una serradora i després una farinera, abans de ser el restaurant que veiem avui. Un altre edifici peculiar és la fàbrica del Gin Xoriguer, que encara està en funcionament.

Sirenita de”Mô”

Al final del port, a la part de la “colàrsega”, trobarem un indret anomenat “Els vergers de Sant Joan”, (on podem visitar l’ermita enmig d’un paratge tranquil), que és un barranc que desemboca al port, i que des de fa segles es va aprofitar la seva bona terra per fer horts, encara avui en ple ús.

Sobre el Port de Maó podríem omplir milers de fulls; aquesta es una visió diferent, fora de les activitats que l’envolta i que són moltes, del fantàstic passeig que ofereix i del gran nombre de comerços, tendes i restaurants que hi han. Aquesta es una visió més àmplia, que parla de la nostra història, de les emprentes dels nostres avantpassats que encara tenim el plaer de poder contemplar  i de les seves peculiaritats naturals, la seva grandària, les seves cales, les seves aigües, … i es que el Port de Maó es un calidoscopi on es mesclen història, natura i homes que han forjat la seva singularitat.

———————————————————————————————————————————————————–

El Puerto de Mahón fue la puerta de entrada a la isla de cartagineses, corsarios, turcos, piratas e ingleses, entre muchos otros.  Fue el centro económico de la ciudad y actualmente es un lugar de ocio y recreo.

Su patrimonio cultural e histórico es extraordinario. Es, además, uno de los únicos puertos del mediterráneo que todavía posee áreas naturales sin urbanizar, como lo es la franja que va des de las urbanizaciones de “S’altra banda” hasta la “Mola”; conserva vestigios de diferentes edificaciones como el Lazareto, el Hospital o la Fortaleza de la Mola; tiene cuatro islas (o islotes), la del Rey, la del Lazareto, la Illa Pinto y la Illa Plana; y, además, cuenta con muchos otros rincones que todavía mantienen ese aire romántico, tranquilo y sosegado, como es Cala Lladró o los alrededores de Cala Llonga.

Por sus dimensiones es uno de los puertos naturales más grandes del mundo, aunque no existe unanimidad a la hora de decidir qué lugar ocupa dentro de este ranking peculiar, ya que mientras unos defienden que es el segundo del mediterráneo, otros dicen que es el “segundo del mundo”. Sea como fuere, lo que sí es cierto es que el Puerto de Mahón tiene una singularidad única y extraordinaria.

Sólo paseando ya nos daremos cuenta de su riqueza patrimonial, no sólo cultural y monumental, sino también, natural.

No hay que olvidar que el Puerto de Mahón todavía puede presumir de tener una buena calidad en sus aguas, hecho muy poco común en los puertos actuales. De ahí  la importancia de que cuidemos y protejamos su entorno y de que vigilemos y ordenemos las actividades que tienen lugar en él.

Si miramos hacia “s’altra banda” (que es la parte que queda frente a la ciudad de Mahón), veremos que todavía existen muchos lugares verdes y pequeñas calas, pero si nos fijamos un poco más, nos daremos cuenta de cada una de las islas del puerto y podremos ver el Hospital de la isla del Rey, el Lazareto,  (algo más hacia el este) y  la Fortaleza de la Mola, justo en la bocana. Todos estos lugares forman parte del Patrimonio histórico del Puerto, al igual que el Castillo de San Felipe, la Base Naval, el Fuerte Marlborough, …

Otro aspecto diferenciado es su patrimonio etnológico, constituido por todas aquellas costumbres que se han ido generando en torno a él:  pesca, casitas de recreo y veraneo, cuevas y almacenes,  …

Desde Mahón, podemos bajar al puerto por diferentes lugares. Uno de los más conocidos,  que va desde la plaza España, (junto al mercado de pescado), hasta la estación marítima, es la Costa de Ses Voltes, también llamado “Parque Rochina”. Antiguamente fue un barrio de pescadores y había una iglesia, la de San Pedro, patrón de los pescadores. Hoy todavía podemos ver restos de la necrópolis talayótica en las paredes del parque, que con el paso del tiempo, se han aprovechado como almacén y otros usos.

También podemos fijarnos en otras edificaciones que hay en el Puerto, quizás caminando sólo alcancemos a ver bares y tiendas, pero la verdad es que muchos de ellos forman parte o están enclavados en lo que fueron cuevas, almacenes o edificios emblemáticos, como es el caso del Restaurante “La Minerva” que primero fue una aserradora y más tarde una fábrica de harinas, antes de ser el restaurante que hoy podemos ver. Otro edificio peculiar es la fábrica de Gin Xoriguer, que todavía está en funcionamiento.

Al final del puerto, en la parte llamada de la “colársega” encontramos “Els vergers de Sant Joan”, terrenos fértiles dónde desemboca un barranco y que desde hace siglos ha sido utilizado como huertos, y que aún hoy sigue utilizándose. Es un paraje tranquilo donde podremos disfrutar de la calma y visitar una pequeña ermita.

Sobre el Puerto de Mahón, podríamos escribir miles de folios; ésta es una visión diferente, más allá de las actividades que se desarrollan en él, y que son muchas, del fantástico paseo que ofrece y del gran número de comercios, tiendas y restaurantes que podemos encontrar. Esta es una visión más amplia, que habla de nuestra historia, de las huellas de nuestros antepasados que todavía tenemos el placer de poder contemplar, y de sus peculiaridades naturales, sus dimensiones, sus calas, sus aguas, … y es que el Puerto de Mahón es un calidoscopio dónde se mezcla historia, naturaleza y hombres que han forjado su singularidad.

2 pensaments sobre “PORT MAÓ

  1. Decirles que la cuesta larga, donde hubo la iglesia de san Pedro, jamás fue un núcleo de pescadores, por el contrario había almacenistas, el cuartel de carabineros, la imprenta de la Voz de Menorca , la Alquitara y varios vecinos jornaleros del campo y otros oficios, pero no pescadores.
    En cuanto al actual restaurante la Minerva, tampoco fue aserradero, por el contrario si, molino, no de aspas, pero si de los llamados ” de foc”, sobre el mismo tengo mucho de estudiado y publicado a través del diario Menorca.

    1. Hola Margarita, gracias por tus comentarios. Comentarte que todo lo que subo al blog está documentado en libros, en páginas oficiales de ayuntamientos y otros estamentos, y también, en diversos artículos, entre ellos los del Diario Menorca. No descarto, de todos modos, que exista algún error en los mismos, por lo que agradezco tu aportación.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s